ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ -ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ

Κανάλια προς Καρδίτσα
Πολλές οι τοποθεσίες του χωριού μας οι οποίες πιθανόν οφείλουν την ονομασία τους σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα αλλά πολλές επίσης φορές και σε μύθους.
Παρόλα αυτά όμως για τους χωριανούς είναι ένα ας το πούμε εργαλείο για να μπορούνε επακριβώς να προσανατολίζονται και να κατατοπίζονται που ακριβώς  αναφέρεται ο καθένας και που πιθανόν έχει διαδραματιστεί κάποιο συμβάν.
Για καλύτερη κατανόηση των τοπωνυμίων παίρνουμε σαν αφετηρία την Πλατεία και κεντρικό άξονα τον κεντρικό δρόμο είτε προς την Καρδίτσα ,είτε προς το Φανάρι ,είτε προς τον Προφήτη Ηλία.
Για την καλύτερη κατανόηση αυτών προοδευτικά θα τοποθετείται και φωτογραφικό υλικό με τις τοποθεσίες.  

1.   ΚΑΡΚΑΤΣΙΟΛΗ: είναι το πρώτο φυσικό πλάτωμα που συναντάμε μπαίνοντας από την Καρδίτσα στο χωριό. Πήρε το όνομα του από ένα αχυρώνα που υπήρχε (σήμερα έχει καταρρεύσει από το πέρασμα του χρόνου ) και ο οποίος άνηκε σε ένα χωριανό με το επίθετο Καρακώστας και με παρατσούκλι  Καρκατσιώλης

2.    ΣΤΑΥΡΟΣ : Η Τρίτη κατά σειρά στροφή προς την Καρδίτσα ,ακριβώς στο σημείο που διασταυρώνεται ο δρόμος προς τον Πρ.Ηλία όπου υπάρχει και το εικόνισμα .

3.    ΜΑΝΤΕΝΙΑ : Η περιοχή πίσω ακριβώς από την απότομη στροφή η οποία ήταν για τους Καναλιώτες λατομείο από την οποία έπαιρναν τις πέτρες για να κτίσουν τα σπίτια τους.

4.   ΠΕΥΚΑΚΙΑ : Μικρό δασάκι με πεύκα τα οποία φυτεύτηκαν περί το 1935 από την Φιλοδασική Ένωση Καναλίων.

5.   ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ: Την κατασκεύασε ο Κυρίτσης Απόστολος περίπου το 1915

6.   ΡΙΖ’ ΤΗΝ ΛΑΚΚΑ: Εδώ μέχρι τα 1900 είχε χωράφια ο Ρίζος τα οποία εγκατάλειψε αργότερα.

7.   ΠΛΑΤΑΝΑΚΟΣ ΤΟΥ ΠΩΛΙΑ: Τον φύτεψε ο Απόστολος Αναστασίου «Πώλιας» το 1915 .

8.    ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΒΑΡΑ: Το εικόνισμα το έκτισε ο Απόστολος Κωσταβάρας το 1912 και εδώ οι Καναλιώτες σε περιόδους ανομβρίας κάνανε λιτανείες με την βοήθεια του Θεού να βρέξει.

9.    ΚΥΚΛΑ ΤΟΥ ΓΑΤΗ : Ονομάζεται η στροφή πιθανόν λόγω της γειτονίας με το ντάμι του Γατή

10.    ΜΕΤΟΧ’: Πιθανόν λόγω το ότι επί Τουρκοκρατίας ήταν μετόχι του μοναστηριού της Λοξάδας

11.    ΝΤΑΜΙΑ : Είναι ο αγροτικός συνοικισμός στον οποίο περάσαμε τα καλοκαίρια παρέα με την σακοράφα και τον καπνό12.  ΛΟΥΤΡΟ: Χαρακτηριστικές οι δύο βρύσες με άφθονο νερό για τους κήπους της περιοχής καθώς και ο επιβλητικός πλάτανος.

13.   ΛΑΣΔΑ – ΑΓΙΑΣΜΑ: Εδώ κάποτε ήταν ολόκληρο χωριό .Μετά το 1890 σημειώθηκε μετακίνηση του πληθυσμού πιθανόν λόγω της ελονοσίας προς τον ορεινό όγκο της περιοχής. Εδώ βρίσκεται ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου – και το Αγίασμα .Καθώς και η ανακαινισμένη βρύση.


14.    ΛΥΓΑΡΙΕΣ: Εδώ παλιά υπήρχαν λυγαριές από τις οποίες οι χωριανοί φτιάχνανε καλάθια και γαλίκια και κανίστρες.

15.   ΜΠΕΚΙΡ’ ΤΗΝ ΡΑΧΗ: Ονομάστηκε έτσι από τον Τούρκο αγροφύλακα της περιοχής επί τουρκοκρατίας  Μπεκίρ Αγά υπάλληλο του Οσμάμπεη.

16.   ΙΣΙΑ ΓΡΑΜΜΗ : Είναι ο ευθύς δρόμος που οδηγεί στην Καρδίτσα μετά του Μπεκίρ την ράχη

 

 

Copyright © Μορφωτικός Εξωραϊστικος Σύλλογος Καναλίων

Created By Papavasileiou Lampros 

 

3.png0.png7.png1.png2.png8.png

Συνδεμένοι

2
Online