Ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (Σαρακίνα) 

 

Ο Αι-Γιάννης στην Σαρακίνα δέν ήταν από ανέκαθεν εξωκκλήσι. Τουλάχιστον μέχρι το 1900 αποτελούσε ξεχωριστή ενορία με δικό της ιερέα,επειδή η Σαρακίνα ήταν χωριό με τελευταίους κατοίκους τους Μπαλταίους οι οποίοι κατέφυγαν στο γειτονικό Παλαιοκλήσι. Από τον Νοέμβριο του 1918 έγινε Καναλιώτικη ,ώς εξωκκλήσι του Αιλιά,επειδή ο ναός αυτός δέν είχε κτηματική περιουσία.

Ο ναός είναι ρυθμού Βασιλικής , μονόκλιτος, είναι από τούς παλαιότερους στην περιοχή μας. Δέν υπάρχει όμως  απολύτως καμμία χρονολογία για να συμπεράνουμε το  κτίσιμό της. Υπάρχουν μερικές φορητές εικόνες οι οποίες έχουν αγιογραφηθεί περί τα 1735 οι οποίες για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο της Μητρόπολης στήν Καρδίτσα. Ολος δε ο ναός ήταν αγιογραφημένος και μόνο ελάχιστες τοιχογραφίες σώζονται μέχρι σήμερα.Ο αυλόγυρος ηταν περιτειχισμένος  με αρκετά δένδρα - φτελιές. Δίπλα βρίσκεται ένα δίπατο κελλί , παλαιό σχολείο της Σαρακίνας. Έξω από τον περίγυρο βρίσκεται και η τουλούμπα με την πέτρινη κοπάνα.

Η εκκλησία γιορτάζει στις 29 Αυγούστου ( αποκεφάλιση του Ιωάννου του Προδρόμου ) στην οποία μαζεύεται αρκετός κόσμος όχι μόνο Καναλιώτες αλλά και από τα γύρω χωριά Φράγκο, Παλαιοκλήσι, Μητρόπολη. Θυμάμαι όταν είμαστε μικρά παιδιά πρίν ακόμα μας κατακλίσει η τεχνολογία - τρακτέρ,αγροτικά - πηγαίναμε με τα ζωντανά και μάλιστα πάνω  στα σαμάρια βάζανε οι μανάδες μας καθαρό  σεντόνι για το πανηγυρικό της ημέρας αλλά και για να μη λερώνουμε τα καλά μας ρούχα.Τα κουκουτσέλια έδιναν και έπαιρναν όταν είχαμε κανένα πενηνταράκι στην τσέπη για να το αγοράσουμε από τους πλανόδιους γυρολόγους . Περισσότερες πληροφορίες ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ σελ. 242

 

Copyright © Μορφωτικός Εξωραϊστικος Σύλλογος Καναλίων

Created By Papavasileiou Lampros 

 

3.png0.png7.png1.png2.png8.png

Συνδεμένοι

2
Online