Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου

 

( Η Παλιά )

Κτίστηκε το 1856 την ίδια δεκαετία που κτίστηκαν οι εκκλησίες της Λάσδας και του Αγίου Νικολάου, και όπως αναφέρεται το κτισιμό της ήταν αρκετά δύσκολο γιατί οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν τους χριστιανούς να κτίζουν εκκλησίες παρά μόνο  εξαιρέσεις και όταν έπαιρναν την άδεια παρόλα αυτά, υποχρεωνόταν να κουβαλάνε τα υλικά στην πλάτη για τιμωρία. Απαγορευότανε η χρησιμοποίηση ζώων . Από τους μεγαλύτερους λέγεται ότι ήτανε αγιογραφημένη και είχε το γυναικείο χωρισμένο με καφασωτό κιγκλίδωμα. Οι εικόνες της σώζονται στην σημερινή καινούργια εκκλησία. Λόγω όμως της αύξησης του πληθυσμού και του μικρού μεγέθους της άρχισαν το 1894 οι εργασίες ανέγερσης του νέου ναού.

 

Η Καινούργια

Είναι το πιο αντιπροσωπευτικότερο και επιβλητικότερο κτίσμα το οποίο αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας από οποιοδήποτε  σημείο προς το χωριό. Μεγαλόπρεπη και επιβλητική εκκλησιά βρίσκεται στην βορεινή ραχοκοκαλιά του χωριού, με ρυθμό Βασιλικής με τρούλο και είναι από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της περιφέρειας .Το μήκος της είναι 30 μέτρα με πλάτος 16 μ. και ύψος με τον τρούλο περίπου 20 μ. Άρχισε να κτίζεται το 1894 σύμφωνα με μια μαρτυρία ενός πίνακα εκ των ευεργετών και τελείωσε το 1934.

Ο μεγαλοπρεπής τρούλος με τα 12 παράθυρα έχασε ανεπανόρθωτα την γοητεία του μετά από εργασίες στεγανοποίησης κατά το έτος 1936. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το υψηλό και άρτια με πέτρες φιλοτεχνημένο καμπαναριό, στην κορυφή του οποίου κάτω από τον θόλο στεγάζεται από το 1958 το μεγάλο ρολόι δώρο του Κώστα Γιδαράκου ομογενούς της Αμερικής. Μπροστά στο τέμπλο το οποίο χωρίζει το Άγιο Βήμα από τον κυρίως ναό βρίσκονται δώδεκα μεγάλες εικόνες οι οποίες το στολίζουν, είναι αγιορείτικες από τον Αγιογραφικό οίκο Κυριλλαίων της Σκήτης της Αγίας Άννης με χρονολογία 1930. Ο ναός εγκαινιάσθηκε στις 15 Ιουνίου 1930 Κυριακή των Αγίων Πάντων επί Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων Ιεζεκιήλ. Πρώτος ιερέας της εκκλησίας χρημάτησε ο παπά-Λάμπρος Σδρόλιας μέχρι το θάνατό του 1953 Πρώτος στεφανώθηκε ο Δημήτριος Γιωτόπουλος  & Πρώτη βαπτίστηκε η Ελμίνη  Απ. Θέου. Περισσότερες πληροφορίες (ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ σελ.229 )

 

Copyright © Μορφωτικός Εξωραϊστικος Σύλλογος Καναλίων

Created By Papavasileiou Lampros 

 

3.png1.png1.png3.png8.png4.png

Συνδεμένοι

2
Online