ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΚΑΜΑΡΩΝΩ

Το χωριό μου καμαρώνω                  Η πλατεία με τις βρύσες
που΄ναι στην βουνοπλαγιά               και πλατάνια φουντωτά
με απέραντη την θέα                        συγκεντρώνει τις κοπέλες
προς τον κάμπο,στα βουνά               για νερό κάθε βραδιά

Του Αηλιά το κυπαρίσσι                    Στην πλατεία μας χορεύουν
πως φαντάζει από μακριά                 παλικάρια ζηλευτά
και ολόγυρα πολλά                          τα κορίτσια στολισμένα
άνθη δένδρα φουντωτά                    όλο χάρι κι ομορφιά

Απ’τον κάμπο ανεβαίνει                   Αι πλαγιές πρασινισμένες
δρόμος ο αμαξιτός                            μεσ’του ήλιου την χαρά
ως την μέση του χωριού μου            λάμπουν όλα ζωηρά
φθάνει θεαματικός                           φουντωμένα τα κλαριά

Το χωριό μου καμαρώνω
Για την τόση ομορφιά’
Και για πάντα θα’ναι πάλι
Τα Κανάλια ξακουστά

Λ.Παπαγεωργίου

 

Κανάλια Καρδίτσας - ένα από τα ωραιότερα, αν όχι το ωραιότερο χωριό της περιοχής .Είναι κτισμένο στούς βοριοδυτικούς πρόποδες των Άγράφων και σε υψόμετρο 329 μέτρων (πλατεία) και 424 μέτρων στον Προφήτη Ηλία, μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας. 

Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά , έχοντας απλωμένο μπροστά του όλο τον Θεσσαλικό κάμπο,δικαίως από τον ποιητή μας να ονομάζεται " το μπαλκόνι της Θεσσαλίας". Όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή βλέπει κανείς την χιονισμένη κορφή του Ολύμπου ,από τον Στρατώνα τα Τρίκαλα και τα Μετέωρα.

Διοικητικά ανήκει στόν Δήμο Ιθώμης μαζί με τα δημοτικά διαμερίσματα Φαναρίου - Λοξάδας - Αγίου Ακακίου - Χάρμα - Καππά - Πύργο Ιθώμης - Ελληνόπυργο.Το χωριό απλώνεται σε τρείς ραχοκοκαλιές  οι οποίες ενώνονται στο ύψος περίπου του κεντρικού δρόμου και από εκεί και πάνω συνεχίζει να επεκτείνεται μέχρι τον Αιλιά.Τα περισσότερα σπίτια του είναι με πέτρα - Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική - .

Το σημείο συνάντησης και αναφοράς για τους Καναλιώτες θα'λεγα είναι η πλατεία με τις χαρακτηριστικές για το χωριό μας τέσσερες Βρύσες από την μία μεριά και τα Πλατάνια της από την άλλη, πράγματα τα οποία είναι χαραγμένα στην ψυχή μας - θα τα χαρακτήριζα το Καναλιώτικο DNA -  το οποίο πάντα μας προσελκύει κοντά τους όπου και αν βρισκόμαστε και η μόνιμη επιθυμία μας είναι να τα απολαμβάνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.

Σε άλλη ενότητα θα αναφερθώ ξεχωριστά για τις επιμέρους τοποθεσίες οι οποίες πραγματικά είναι πολυάριθμες αλλά εκ των πραγμάτων απαραίτητες γιά να μπορέσει ο κάθε Καναλιώτης να εξηγήσει στόν άλλο που ακριβώς βρίσκεται η έχει διαδραματιστεί κάποιο συμβάν, ιδίως όταν πρόκειται για κάποιο δρώμενο σε αγροτική περιοχή, οι οποίες πραγματικά είναι αμέτρητες και τα ονοματά τους περίεργα και πολλές φορές αστεία, αλλά καθ'όλα κατατοπιστικά.

 

 

 

Copyright © Μορφωτικός Εξωραϊστικος Σύλλογος Καναλίων

Created By Papavasileiou Lampros 

 

3.png1.png1.png3.png9.png1.png

Συνδεμένοι

2
Online