ΙΔΡΥΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια ανιδιοτελή προσφορά ζωής προς τον συνάνθρωπό μας. Γνωρίζουμε όλοι ότι το αίμα, αυτό το τόσο πολύτιμο αγαθό, δεν παράγεται παρά μόνο χαρίζεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για διάφορους λόγους όμως δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να δώσουν αίμα. Ο στόχος είναι να υπάρχει ένας εθελοντής αιμοδότης σε κάθε οικογένεια.
Μια μονάδα αίματος μπορεί να βοηθήσει στο να σώσει την ζωή περισσοτέρων του ενός ασθενών. Κι αυτό γιατί μια μονάδα αίματος μπορεί να χωριστεί σε επιμέρους συστατικά όπως είναι για παράδειγμα τα ερυθρά κύτταρα και το πλάσμα, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές ανάγκες πολλών ασθενών.
Δεν υπάρχει διαθέσιμο υποκατάστατο του αίματος. Το ανθρώπινο αίμα δεν μπορεί να παρασκευασθεί και μόνο ο άνθρωπος μπορεί να προσφέρει αίμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και επειδή ο μεγαλύτερος αριθμός των κατοίκων του χωριού μας ειναι ηλικιωμένοι άνθρωποι με διάφορα προβλήματα υγείας σε αρκετούς από αυτούς, καλό θα ηταν για την δική τους ασφάλεια αλλά και βοήθεια για τις δύσκολες στιγμές να υπάρχει μια τράπεζα αίματος , έτσι ώστε οταν κάποιος χρειαστεί αίμα να υπάρχει αυτή η τράπεζα και να μην τρέχουμε πανικόβλητοι τελευταία στιγμή να εξασφαλίσουμε αίμα.

Γιαυτό λοιπόν καλώ όλους τους απανταχού Καναλιώτες να γίνουν μέλοι αυτής της τράπεζας με έδρα στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Αίμα μπορούμε να δώσουμε σε όλα τα νοσοκομεία της Ελληνικής επικράτειας λέγοντας μονάχα στην αιμοδοσία οτι δίνεται για την Τράπεζα Αίματος των Καναλίων Καρδίτσας που ανήκει στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Αυτό βέβαια προυποθέτη την ύπαρξη αρκετών αιμοδοτών και αντιστοίχως φιαλών αίματος για να μπορέσει πραγματικά να σταθεί όχι μονάχα σαν ιδέα αλλά και σαν ουσιαστική βοήθεια σε κάποιον όταν την χρειαστεί. Εγώ έχω ήδη κάνει την αρχή ελπίζω ότι θα βρεθούνε και άλλοι συγχωριανοί για να προχωρήσουμε σε ένα πραγματικά αναγκαίο αγαθό για όλους μας. Αυτή η ανάγκη πραγματικά επαληθεύεται καθημερινά στην δουλειά μου.

Όσοι λοιπόν επιθυμούν να γίνουν εθελοντές στην ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ  ας χάσουν 5 λεπτά από τον ελεύθερο χρόνο τους δίνοντας ΑΙΜΑ - δίνοντας ΖΩΗ....

Όσοι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν μαζί μου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης

- Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
- Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
- Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
- Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
- Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία

- Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
- Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
- Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
- Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.
- Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα.
- Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
- Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
- Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.

Δημήτρης Α. Μαυράκης

 

Copyright © Μορφωτικός Εξωραϊστικος Σύλλογος Καναλίων

Created By Papavasileiou Lampros 

 

3.png1.png1.png3.png8.png4.png

Συνδεμένοι

2
Online